Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaya, Armağan
dc.contributor.authorİnan, Memet
dc.date.accessioned2021-02-19T21:28:56Z
dc.date.available2021-02-19T21:28:56Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2148-5003
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpNeE16a3pNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/899
dc.description.abstractTuzluluk bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkileyerek tarımsal alanlarda verim ve kaliteyi düşüren önemli bir abiyotik strestir. Bu çalışma, güzel kokusu ve uçucu yağ içeriği ile ekonomik bir değere sahip olan reyhan (Ocimum basilicum L.) bitkisinde farklı tuz konsantrasyonlarının bazı morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerinde meydana getirdiği değişimleri belirlemek ve bu değişimler üzerine dışsal salisilik asit (SA) uygulamasının etkilerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Yapraklara SA uygulaması yapılmadan sadece NaCl (25 ve 50 mM) uygulanan bitkilerde bitki boyu, dal sayısı, taze ve kuru herba ağırlıkları, yaprakların pigment içerikleri ve antioksidan enzim aktiviteleri azalmış, buna karşın yapraklardaki malondialdehit (MDA) içeriği ve uçucu yağ oranları artmıştır. Yapraklara 0.5 mM SA uygulaması yapıldıktan sonra NaCl stresine maruz kalan bitkilerde ise bitki boyu, dal sayısı, taze ve kuru herba ağırlıkları ile pigment içerikleri genel olarak değişmezken, MDA içeriği, uçucu yağ oranları ve antioksidan enzim aktiviteleri artmıştır. Bu çalışma, dışsal SA uygulamasının genel olarak tuz stresinin sebep olduğu olumsuz etkileri azalttığını göstermiştiren_US
dc.description.abstractSalinity is an important abiotic stress which reduces the productivity and quality of agricultural areas by also negatively affecting plant growth and development. This study was conducted to determine changes on some morphological, physiological and biochemical parameters caused by different salt concentrations as well as to determine the effect of exogenous salicylic acid (SA) application on these changes for basil plant (Ocimum basilicum L.) which has an economical value due to its nice odor and essential oil content. Plant heigth, number of tree branches, fresh and dry herbal weights, pigment contents of leaves and antioxidant enzyme activities decreased for plants on which only NaCl (25 and 50 mM) application was made but foliar SA application was not; while malondialdehyde (MDA) content and essential oil ratios increased on leaves of the plants. While plant heigth, number of tree branches, fresh and dry herbal weights, pigment contents of leaves did not generally change for plants which were subjected to NaCl stress after foliar SA application; MDA content, essential oil ratios and antioxidant enzyme activities increased. This study has shown that exogenous SA application decreased in general negative effects caused by salt stressen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleTuz (NaCl) stresine maruz kalan reyhan (ocimum basilicum L.) bitkisinde bazı morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine Salisilik Asidin etkilerien_US
dc.title.alternativeEffect of Salicylic Acid on some morphological, physiological and biochemical parameters of basil plant (ocimum basilicum L.) which was subjected to salt (NaCl) stressen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentALKÜen_US
dc.contributor.institutionauthor0-belirlenecek
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage332en_US
dc.identifier.endpage342en_US
dc.relation.journalHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster