dc.contributor.author | Yenişehirlioğlu, Emirhan | |
dc.contributor.author | Kalaycı, İlke | |
dc.date.accessioned | 2023-06-22T10:35:58Z | |
dc.date.available | 2023-06-22T10:35:58Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/528683/tandir-corbasi-ispanakli-bulgurlu-borani-sirkencubin-ve-badem-helvasinin-akdeniz-diyeti-kapsaminda-incelenmesi | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12868/2274 | |
dc.description.abstract | Selçuklu mutfak mirasının incelenerek Gastronomi literatürüne kazandırılması Türk mutfak kültürünün korunması ve köklerinin anlaşılması açısından elzemdir. Bu çalışma kapsamında seçilen bir çorba, bir ana yemek, bir içecek ve bir tatlı BeBis yazılımı ile Diyetetik açıdan incelenerek enerji ve besin ögesi içerik analizine tabi tutulmaktadır. Analizden elde edilen veriler; besinlerin hangi tüketici grubu için uygun olduğunu hangi grupların ise uzak durması gerektiği ortaya koymakla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kültürel miras olarak kabul edilmiş olan Akdeniz Diyeti normları ile kıyaslanmaktadır. Elde edilen bulgular neticesinde; Tandır Çorbası’nın yüksek yağ, kolesterol, sodyum, potasyum ve fosfor içeriğine karşılık düşük doymamış yağ asidi içeriği ve baharat kullanımı dolayısıyla kalp-damar, böbrek, mide ve safra kesesi hastalıkları gibi durumlarda kullanılamayacağı ve genel itibariyle Akdeniz Diyeti’nin özelliklerini yansıtmadığı, Sirkencubin şerbetinin ve Badem Helvası’nın yüksek basit şeker içeriklerinden dolayı enerji gereksiniminin arttığı yüksek fiziksel aktivite, kronik böbrek yetmezliği gibi durumlarda kullanılabileceği fakat Akdeniz Diyeti’nin özelliklerini yansıtmadığı, Ispanaklı Bulgurlu Borani’nin besin ögesi içeriğinin daha yüksek olup Akdeniz Diyeti’nin temel özelliklerine daha çok uyum gösterdiği belirlenmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.52122/nisantasisbd.932963 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Diyetetik | en_US |
dc.subject | Akdeniz Diyeti | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Dietetics | en_US |
dc.subject | Mediterranean Diet | en_US |
dc.title | Tandır Çorbası, Ispanaklı Bulgurlu Borani, Sirkencubin ve Badem Helvasının Akdeniz Diyeti Kapsamında İncelenmesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | ALKÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 56 | en_US |
dc.identifier.endpage | 70 | en_US |
dc.relation.journal | Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |