Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYenişehirlioğlu, Emirhan
dc.contributor.authorKalaycı, İlke
dc.date.accessioned2023-06-22T10:35:58Z
dc.date.available2023-06-22T10:35:58Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/528683/tandir-corbasi-ispanakli-bulgurlu-borani-sirkencubin-ve-badem-helvasinin-akdeniz-diyeti-kapsaminda-incelenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/2274
dc.description.abstractSelçuklu mutfak mirasının incelenerek Gastronomi literatürüne kazandırılması Türk mutfak kültürünün korunması ve köklerinin anlaşılması açısından elzemdir. Bu çalışma kapsamında seçilen bir çorba, bir ana yemek, bir içecek ve bir tatlı BeBis yazılımı ile Diyetetik açıdan incelenerek enerji ve besin ögesi içerik analizine tabi tutulmaktadır. Analizden elde edilen veriler; besinlerin hangi tüketici grubu için uygun olduğunu hangi grupların ise uzak durması gerektiği ortaya koymakla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kültürel miras olarak kabul edilmiş olan Akdeniz Diyeti normları ile kıyaslanmaktadır. Elde edilen bulgular neticesinde; Tandır Çorbası’nın yüksek yağ, kolesterol, sodyum, potasyum ve fosfor içeriğine karşılık düşük doymamış yağ asidi içeriği ve baharat kullanımı dolayısıyla kalp-damar, böbrek, mide ve safra kesesi hastalıkları gibi durumlarda kullanılamayacağı ve genel itibariyle Akdeniz Diyeti’nin özelliklerini yansıtmadığı, Sirkencubin şerbetinin ve Badem Helvası’nın yüksek basit şeker içeriklerinden dolayı enerji gereksiniminin arttığı yüksek fiziksel aktivite, kronik böbrek yetmezliği gibi durumlarda kullanılabileceği fakat Akdeniz Diyeti’nin özelliklerini yansıtmadığı, Ispanaklı Bulgurlu Borani’nin besin ögesi içeriğinin daha yüksek olup Akdeniz Diyeti’nin temel özelliklerine daha çok uyum gösterdiği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.52122/nisantasisbd.932963en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectDiyetetiken_US
dc.subjectAkdeniz Diyetien_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectDieteticsen_US
dc.subjectMediterranean Dieten_US
dc.titleTandır Çorbası, Ispanaklı Bulgurlu Borani, Sirkencubin ve Badem Helvasının Akdeniz Diyeti Kapsamında İncelenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentALKÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage56en_US
dc.identifier.endpage70en_US
dc.relation.journalNişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster