Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÜst Can, Çağla
dc.contributor.authorSolmaz, Cansu
dc.date.accessioned2022-11-16T07:42:21Z
dc.date.available2022-11-16T07:42:21Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/465903/ascilik-programi-ogrencilerinin-mesleklerine-yonelik-metafor-algilari-ve-mutfak-departmaninda-kariyere-yonelik-dusunceleri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/2021
dc.description.abstractÇalışmanın amacı aşçılık programında eğitim alan öğrencilerin meslek algılarının metaforlar yolu ile değerlendirilmesi ve sektörde kariyer yapma ve yapmama düşüncelerinin altında yatan nedenlerin ortaya konulmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Metafor ve cümle tamamlama yöntemi kullanılarak hazırlanan ve üç bölümden oluşan veri toplama aracı ile öğrencilerden çevrimiçi olarak elde edilen veriler kodlanarak ortak tema ve kategorilere ulaşılmıştır. Öğrencilerin meslekleri ile ilgili geliştirdikleri metaforlar on altı tema altında değerlendirilmiştir. Öğrencilerin genel itibarı ile bölümlerini isteyerek seçtikleri, sektörde çalışma konusunda hevesli oldukları görülmektedir. Mesleğin gelişime açık ve eğlenceli olarak algılandığı görülmüştür. Sektörde kariyer yapmak istemeyen öğrencilerin bu düşüncelerinin ardında, daha çok işle ilgili çalışma koşulları, düşük ücret, cinsiyet ayrımcılığı, yöneticilerin tutumları ve terfi olanaklarının darlığı gibi hususların yattığı görülmüştür. Araştırma bulguları öğrencilerin mesleklerini olumlu simgelerle betimlediklerini ortaya koymakta ve mesleğe ilişkin yüksek bir çalışma motivasyonuna sahip olduklarını göstermekle birlikte özellikle kariyer planı yapmama nedenleri noktasında önemli sonuçlar ortaya koymuştur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2021.817en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAşçılıken_US
dc.subjectAşçılık Öğrencilerien_US
dc.subjectMetaforen_US
dc.subjectKariyeren_US
dc.titleAşçılık Programı Öğrencilerinin Mesleklerine Yönelik Metafor Algıları ve Mutfak Departmanında Kariyere Yönelik Düşüncelerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentALKÜ, Meslek Yüksekokulları, ALTSO Turizm Meslek Yüksekokulu, Seyehat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümüen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage810en_US
dc.identifier.endpage834en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster