Tavuk İnvivo Koryoallantoik Membran Modelinde Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubunun Oksidan Sisteme Etkileri ve Selenyumun Muhtemel Koruyucu Rolü
Abstract
Günümüzde işlenmiş gıdalarla birlikte yüksek fruktoz alımı, kronik hastalıkların oluşmasında önemli bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmektedir. Fruktoz halk arasında meyve şekeri olarak bilinmektedir. Fruktoz öncelikle ince bağırsakta emilir, karaciğerde metabolize edilir. Glikoz ile aynı enerji yüküne sahiptir. Ancak glikoz gibi tokluk ve tokluk hissi yaratmaz. Yüksek fruktoz içeren hazır yiyecek ve içecekler tokluk hissi yaratmadığı için daha fazla tüketilmektedir.
Selenyum (Se), güçlü antioksidan (AO) ve hücre koruyucu özelliklere sahip olduğu bilinen, canlı organizmalar için gerekli bir eser elementtir. Se’un gerekliliği ve insan sağlığındaki faydalı rolü birkaç yıldır bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, Se muhtemel koruyucu rolü ve yüksek fruktozlu mısır şurubu üzerine etkisinin araştırılmasıdır.
Çalışma da döllenmiş spesifik patojen içermeyen yumurta kullanıldı. İnkübasyon sürecinin 5. Gününde yumurtalar eşit şekilde 4 gruba ayrıldı. Her gruba canlı embriyo içeren 10 yumurta tahsis edildi. Bu gruplar; deney öncesi kontrol (Pre-Process Control), deney sonrası kontrol (Post-Process Control), yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS-55), yüksek fruktozlu mısır şurubu ve selenyum (HFCS-55+ Se 10-6) gruplarıdır. Her bir yumurtanın koryoallantoik membranına (CAM) bir adet olmak üzere kontrol grubuna etken madde içermeyen pellet, diğer gruplara etken madde içeren (HFCS-55, HFCS-55+ Se 10-6) pelletler özenle yerleştirildi.
Bu çalışmada, HFCS-55’in oksidatif stres üzerine etkisini ve Se’un koruyucu rolünü CAM modelini kullanarak inceledik. HFCS-55 ve HFCS-55+ Se 10-6 içeren ve herhangi bir
V
madde içermeyen kontrol grubu yumurta akındaki oksidatif stres durumu, toplam oksidatif stres (TOS) ve toplam AO kapasite (TAS) yöntemleriyle ortaya konulmuştur.
Çalışmamızda da HFCS verilen yumurta gruplarında diğer gruplara göre TOS seviyesinde anlamlı bir artış ve TAS seviyelerinde de anlamlı bir düşüş gözlemlenmiştir. Çalışmamızda HFCS+Se verilen grubun HFCS grubuna oranla, OSI değeri karşılaştırılmasında 2 kat daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak HFCS’nin oksidatif stresi arttırdığını bu çalışmamızla teyit etmiş olduk. Verilerimiz doğrultusunda AO bir element olan Se oksidatif strese karşı koruyucu bir rol üstlendiği gözlemledik. Today, high fructose intake with processed foods is considered as an important health threat in the formation of chronic diseases. Fructose is popularly known as fruit sugar. Fructose is primarily absorbed in the small intestine and metabolized in the liver. It has the same energy charge as glucose. However, it does not create a feeling of satiety and satiety like glucose. Ready-made foods and beverages containing high fructose are consumed more because they do not create a feeling of satiety.
Selenium (Se) is an essential trace element for living organisms known to have strong antioxidant (AO) and cell protective properties. The necessity of selenium and its beneficial role in human health have been known for several years. The aim of this study is to investigate the possible protective role of Se and the effect of it on high fructose corn syrup.
In the study, fertilized specific pathogen-free eggs were used. On the 5th day of the incubation period, the eggs were divided equally into 4 groups. Each group was allocated 10 eggs containing viable embryos. These groups are; Pre-Process Control, Post-Process Control, high fructose corn syrup (HFCS-55), high fructose corn syrup and Se (HFCS-55+ Se 10-6) groups. One pellet without active ingredient was placed on the chorioallantoic membrane of each egg in the control group, and pellets containing active ingredient (HFCS-55, HFCS-55+ Se 10-6) were placed in the other groups with care.
In this study, we examined the HFCS-55’s, effect on oxidative stress, and the protective effect of Se using the CAM model. Oxidative stress status in the control group egg white containing HFCS-55 and HFCS-55+ Se 10-6 and without any substance was determined by total oxidative stress (TOS) and total antioxidant capacity (TAS) methods. In our study, a significant increase in TOS levels and a significant decrease in TAS levels were observed in egg groups given HFCS compared to other groups. In our study, it was observed that the group given HFCS+Se was 2 times lower when comparing the OSI value compared to the HFCS group. As a result, we have confirmed with this study that HFCS increases oxidative stress. In line with our data, we observed that Se, an AO element, plays a protective role against oxidative stress.
Collections
- Tez Koleksiyonu [242]