dc.contributor.author | Koboyeva, Firuza | |
dc.contributor.author | Güzeler, Nuray | |
dc.date.accessioned | 2021-02-21T14:18:42Z | |
dc.date.available | 2021-02-21T14:18:42Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.issn | 2667-7814 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.46740/alku.797185 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1299079 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12868/1452 | |
dc.description.abstract | Kazakhstan is an independent Central Asian country which is the 9th largest in the world, with an area of 2 724 902 km2. The economy of this country is based on metallurgy, mining, agriculture, and livestock farming. The dairy industry is one of the leading sectors of the food industry in the Kazakhstan. Dairy products produced in the country are usually made from cow milk. Besides the cow’s milk, there are also dairy products made traditionally from goat, sheep, mare, and camel milk. Milk and dairy products produced in the country are pasteurized and UHT milk (with 0.5%, 1.5%, 2.5%, 3.2%, 6% of fat ratio), yogurt, fruit yogurt, ice cream, buttermilk, kefir, curd cheese, cream cheese, processed (melting) cheese, white cheese (Bryndza), cream, and butter. Various traditional dairy products such as Kymyz (Kimiz), Saumal, Shubat, Kurt, Suzbe, Irimshik, Aklak, and Katyk are also produced in small dairy and cheese factories or home factories and sold in local markets. In this research, the milk production and dairy products of the Republic of Kazakhstan is studied and detailed information about the characteristics and production of traditional dairy products such as Kymyz, Shubat and Kurt of the country is presented. | en_US |
dc.description.abstract | Kazakistan Orta Asya bağımsız Türk devletlerinden biri olup, 2 724 902 km2 alan ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Ülke ekonomisi metalürji, madencilik, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Süt endüstrisi, Kazakistan gıda endüstrisinin önde gelen sektörlerinden biridir. Ülkede üretilen süt ürünleri genellikle inek sütünden yapılmaktadır. İnek sütünün yanı sıra keçi, koyun, kısrak ve deve sütlerinden de geleneksel olarak yapılan süt ürünleri mevcuttur. Ülkede üretilen süt ve süt ürünleri; pastörize ve UHT sütler (%0.5, %1.5, %2.5, %3.2, %6 yağ oranlarına sahip), yoğurt, meyveli yoğurtlar, dondurma, ayran, kefir, lor, krem peyniri, çökelek, eritme peyniri, Beyaz peynir (Brınza), kaymak ve tereyağı olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca Kımız, Saumal, Şubat, Kurut, Süzbe, Irımşık, Aklak ve Katık gibi çeşitli geleneksel süt ürünleri küçük çaplı işletme ve ev işletmelerinde de üretilip pazarlarda satışa sunulmaktadır. Bu araştırmada Kazakistan’ın süt üretimi ve süt ürünleri incelenmiş ve Kımız, Şubat ve Kurut gibi geleneksel süt ürünlerinin özellikleri ve üretimleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kazakhstan | en_US |
dc.subject | milk production | en_US |
dc.subject | dairy industry | en_US |
dc.subject | traditional dairy products | en_US |
dc.subject | Kazakistan | en_US |
dc.subject | süt üretimi | en_US |
dc.subject | süt endüstrisi | en_US |
dc.subject | geleneksel süt ürünleri | en_US |
dc.title | Milk production and dairy industry of Kazakhstan | en_US |
dc.title.alternative | Kazakistan süt üretimi ve süt endüstrisi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | ALKÜ | en_US |
dc.identifier.volume | 2 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 163 | en_US |
dc.identifier.endpage | 177 | en_US |
dc.relation.journal | ALKÜ Fen Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |