Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeşkek, Şakir
dc.contributor.authorZerman, Avsar
dc.date.accessioned2021-02-21T09:48:26Z
dc.date.available2021-02-21T09:48:26Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2587-0319
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30565/medalanya.639335
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/992304
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/1255
dc.description.abstractAmaç: Hastalık türleri ve tedavi yöntemleri yetersiz beslenmenin alevlenmesine yol açabilir. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) diyabetes mellituslu hastaların beslenme durumunun araştırılması amaçlandı.Yöntem: Yüz doksan iki hasta çalışmaya dahil edildi ve iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna tip 2 diyabetli 77 hasta, kontrol grubuna ise diyabeti olmayan 115 hasta alındı. Beslenme durumu ve riski NRS (Nutritional Risk Screening) 2002, Nutric skoru, MNA (Mini-Nutritional Assessment) ve MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) testleri ile değerlendirildi.Bulgular: Gruplar NRS 2002 (3.37 ± 1.84 vs. 3.93 ± 1.72, p = 0.075), Nutric skoru (4.61 ± 1.85 vs. 4.56 ± 1.85, p = 0.869), MNA (8.0 ± 3.1 vs. 7.1 ± 3.2, p = 0.068) ve MUST skoruna (1.62 ± 1.46 vs. 1.81 ± 1.59, p = 0.456) göre benzer bulundu.Sonuç: Bu çalışmada, malnütrisyon riski her iki grupta benzer bulundu. Bu sonuç malnütrisyonun diyabete ek olarak eşlik eden diğer hastalıklarla da ilişkili olduğunu düşündürmektedir.en_US
dc.description.abstractAim: Types of diseases and treatment modalities can also lead to the exacerbation of malnutrition. The aim of this study was to investigate nutritional status of patients with diabetes mellitus in the intensive care unit of a tertiary hospital.Materials and methods: One hundred and ninety-two patients were enrolled and divided into two groups. The study group comprised of 77 patients with type 2 diabetes and the control group comprised of 115 patients without diabetes. The nutritional risk assessment was tested with NRS (Nutritional Risk Screening) 2002, Nutric score, MNA (Mini-Nutritional Assessment) and MUST (Malnutrition Universal Screening Tool). Results: The groups were comparable according to the NRS 2002 (3.37 ± 1.84 vs. 3.93 ± 1.72, p = 0.075), Nutric score (4.61 ± 1.85 vs. 4.56 ± 1.85, p = 0.869), MNA (8.0 ± 3.1 vs. 7.1 ± 3.2, p = 0.068) and MUST score (1.62 ± 1.46 vs. 1.81 ± 1.59, p = 0.456). Conclusion: In this study, the risk of malnutrition is comparable in both groups. This result may suggest that malnutrition is also related to co-morbidities in addition to diabetes.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiabetes mellitusen_US
dc.subjectmalnutritionen_US
dc.subjectyoğun bakım ünitesien_US
dc.subjectDiabetes mellitusen_US
dc.subjectmalnutritionen_US
dc.subjectintensive care uniten_US
dc.titleYoğun bakım hastalarında diyabetes mellitus malnütrisyonla ilişkili midir? Diyabet ve malnütrisyonen_US
dc.title.alternativeIs diabetes mellitus associated with malnutrition in patients in intensive care unit? Diabetes and malnutrition.en_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage43en_US
dc.identifier.endpage47en_US
dc.relation.journalActa Medica Alanyaen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster