Yoğun bakım hastalarında diyabetes mellitus malnütrisyonla ilişkili midir? Diyabet ve malnütrisyon
Özet
Amaç: Hastalık türleri ve tedavi yöntemleri yetersiz beslenmenin alevlenmesine yol açabilir. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) diyabetes mellituslu hastaların beslenme durumunun araştırılması amaçlandı.Yöntem: Yüz doksan iki hasta çalışmaya dahil edildi ve iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna tip 2 diyabetli 77 hasta, kontrol grubuna ise diyabeti olmayan 115 hasta alındı. Beslenme durumu ve riski NRS (Nutritional Risk Screening) 2002, Nutric skoru, MNA (Mini-Nutritional Assessment) ve MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) testleri ile değerlendirildi.Bulgular: Gruplar NRS 2002 (3.37 ± 1.84 vs. 3.93 ± 1.72, p = 0.075), Nutric skoru (4.61 ± 1.85 vs. 4.56 ± 1.85, p = 0.869), MNA (8.0 ± 3.1 vs. 7.1 ± 3.2, p = 0.068) ve MUST skoruna (1.62 ± 1.46 vs. 1.81 ± 1.59, p = 0.456) göre benzer bulundu.Sonuç: Bu çalışmada, malnütrisyon riski her iki grupta benzer bulundu. Bu sonuç malnütrisyonun diyabete ek olarak eşlik eden diğer hastalıklarla da ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Aim: Types of diseases and treatment modalities can also lead to the exacerbation of malnutrition. The aim of this study was to investigate nutritional status of patients with diabetes mellitus in the intensive care unit of a tertiary hospital.Materials and methods: One hundred and ninety-two patients were enrolled and divided into two groups. The study group comprised of 77 patients with type 2 diabetes and the control group comprised of 115 patients without diabetes. The nutritional risk assessment was tested with NRS (Nutritional Risk Screening) 2002, Nutric score, MNA (Mini-Nutritional Assessment) and MUST (Malnutrition Universal Screening Tool). Results: The groups were comparable according to the NRS 2002 (3.37 ± 1.84 vs. 3.93 ± 1.72, p = 0.075), Nutric score (4.61 ± 1.85 vs. 4.56 ± 1.85, p = 0.869), MNA (8.0 ± 3.1 vs. 7.1 ± 3.2, p = 0.068) and MUST score (1.62 ± 1.46 vs. 1.81 ± 1.59, p = 0.456). Conclusion: In this study, the risk of malnutrition is comparable in both groups. This result may suggest that malnutrition is also related to co-morbidities in addition to diabetes.
Kaynak
Acta Medica AlanyaCilt
4Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.30565/medalanya.639335https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/992304
https://hdl.handle.net/20.500.12868/1255