Bir Tıp Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Sağlıklı Beslenme ve Helal Gıdaya İlişkin Bilgi ve Tutumları
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin helal ve sağlıklıgıda ile alakalı bilgi, tutum, davranış ve algılarının ölçülmesi amaçlandı.Yöntemler: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi sonsınıfında okuyan, 59 erkek, 51 kadın olmak üzere, toplam 110 öğrenciye gözlemaltında anket uygulandı. Katılımcıların gönüllü olurları alındı. Gelirdurumları, ebeveyn meslekleri, cinsiyetleri ile helal ve sağlıklı beslenmearasındaki ilişki anket aracılığıyla sorgulandı.Bulgular: Katılımcıların % 53,6’sı erkek, % 46,4’ü kadındır. Ürün alırken helalsertifikasına dikkat edenlerin oranı % 33,6’dır. Lokantalarda helal sertifikasıarayanların oranı % 25,5’dir. Helal gıda ile ilgili eğitim isteyenlerin oranı %47,3’dür. Helal gıda ile alakalı bilgilerin en sık öğrenildiği kaynaktelevizyon ve internettir. Öğrencilerin sadece % 43,6’sı helal sertifikası olangıdaların sağlıklı olacağını belirtmiştir. Katılımcıların % 25,5’i helalsertifikası alan ürünlerin denetiminin yeterli olduğunu düşünmektedir. Helalsertifikası veren kuruluşların adil davrandığını ifade edenlerin oranı %18,2’dir. Helal sertifikası hakkında bilgi düzeyini iyi olarak ifade edenlerinoranı; % 18,1’dir.Sonuç: Tıp fakültesi öğrencilerinin helal gıda ile sağlıklı beslenme arasındayeterli düzeyde yüksek bir ilişki görmediği, helal gıda ve sertifika hakkındayeterli bilgiye sahip olmadığı, helal gıda belgelerine ve belgeleri verenkuruluşlara yeterince güvenmediği ve gıda seçiminde çoğunluğun helal gıdasertifikasına dikkat etmediği görüldü. Aim:In this study, it was aimed to measure the knowledge, behavior, attitude andperception of medical school seniors, about healthy and halal food.Methods: 110 - 59 male and 51 female -consented, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine final year students,were given questionnaire under observation. The relationship between income, parental occupations, gender, and halaland healthy nutrition was investigated through questionnaire. Results: 53.6% of respondents were male, and 46.4% of respondents were women.The rate of those who pay attention to halal certificate while shopping is33.6%. The proportion of participants minding halal certification in therestaurant is 25.5%. The rate is 47.3% for those who want training on halalfood. The most common sources of information about halal food are televisionand internet. 43.6 % of participants believe food with a halal certificatehealthy. 25.5% of the participants think that the inspection of products withhalal certificate is sufficient. The proportion of attendants who think halalcertificate issuers represent a fair treatment is 18.2%. 18.1% ofparticipants expressed that the level ofknowledge is good about halal certificateConclusions: The results showed that medical students did notsee a significant correlation between a healthy diet and halal food, and theydon’t have enough information about halal food and halal food certificates;moreover, these participants trust neither halal certification issuer nor thecertificates; furthermore, the majority of students do not pay attention tohalal certification in food choice.
Kaynak
Acta Medica AlanyaCilt
1Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.30565/medalanya.289500https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/325348
https://hdl.handle.net/20.500.12868/1226