Cerrahi hastalarda malnutrisyon sıklığı ve morbidite ile mortalite üzerine olan etkileri
Abstract
Amaç: Genel cerrahi servisine yatırılan benign ve malign hastalığı olan hastalardaki malnutrisyon sıklığını saptamak, malnutrisyonun tanınmasında kullanılan yöntemleri değerlendirmek ve malnutrisyonun postoperatif komplikasyon gelişimindeki rolünü incelemektir. Hastalar ve Yöntem: Şubat 2004 – Mayıs 2005 tarihleri arasında Genel Cerrahi kliniği’nde opere edilen 723 hastada, beş ayrı yöntemle (nutrisyonel risk indeksi, subjektif global değerlendirme, kilo kaybı oranı, serum albümin düzeyi, vücut kitle indeksi ) malnutrisyon sıklığı araştırıldı. Medikal tedavi alan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar uygulanan nutrisyonel destek, komplikasyon ve mortalite yönünden takip edildi. Bulgular: Toplam malnutrisyon oranı %30.5, ağır malnutrisyon oranı %8.9 olarak tespit edildi. Benign hastalığı olanlarda %25.8, malign hastalığı olanlarda ise %53.3 malnutrisyon saptandı. Toplam ve hafif malnutrisyonu tespit etmede en yüksek sıklık, Nutrisyonel Risk İndeksi ile elde edildi. Ağır malnutrisyonu tanımada yöntemler arasında fark saptanmadı. Malnutrisyonu olmayan hastalarda %10.9, malnutrisyonu olan hastalarda ise %28.6 oranında komplikasyon gelişti. Sonuç: Malnutrisyon, cerrahi hastalarda sık karşılaşılan, komplikasyon ve mortalite riskini önemli derecede arttıran klinik problemlerden birisidir. Preoperatif dönemde malnutrisyonun tespit edilerek, ihtiyaç gösteren hastalara nutrisyonel desteğin uygulanması halinde, komplikasyon sıklığı önemli derecede azaltılabilir. Aim: To determine the frequency of malnutrition in patients with benign and malignant disease admitted to the general surgery service, evaluate the methods used in recognition of malnutrition and to investigate the role of malnutrition in the development of postoperative complications. Patients and Method: Between February 2004 and May 2005, in 723 patients, who were operated in General Surgery Department, frequency of malnutrition was detected five different methods (Nutrition Risk Index, Subjective Global Assessment, rate of weight loss, serum albumin level, Body Mass Index). Medically treated patients were excluded. Patients were followed for nutritional support, complication and mortality. Results: In 723 patients, total malnutrition rate was detected 30.5% and severe malnutrition rate was 8.9%. Patients with benign diseases, had a malnutrition rate of 25.8% despite patients with malign diseases, had a rate of 53.3%. We got highest frequencies r to determinate total and mild malnutrition with Nutritional Risk Index. For severe malnutrition, there was no differences between the methods. Complication rates were 10.9% for not malnourished patients and 28.6% for malnourished patients. Conclusion: Malnutrition is a common clinical problem in surgical patients that increases complication and mortality risks. Preoperatively detection of malnutrition and giving nutritional support to malnourished patients, may decrease complication rates.
Source
Acta Medica AlanyaVolume
2Issue
1URI
https://doi.org/10.30565/medalanya.384981https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJek1UVTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12868/1019