Alanya mutfak kültürünün Akdeniz diyeti açısından incelenmesi
Abstract
Akdeniz diyeti, Akdeniz'in özellikle zeytin ağacının yetişebildiği bölgelerinde yaşayan bireylerin beslenme şeklini anlatan bir terimdir.Akdeniz diyetinde yerel ve geleneksel besinlerin mevsiminde kullanımı, biyolojik çeşitliliğin varlığı, orta ila yüksek fiziksel aktivite alışkanlığı, düşük glisemik indeksli karbonhidrat, tekli doymamış yağ asitleri, diyet posası, antioksidanlar ve sebze proteinleri tüketiminin sık gerçekleştirilmesiyle öne çıkmaktadır.Tarih, tarihi mekânlar ve kültürel miras, iklim koşulları, sahip olduğu güzellikler ve konum gibi birçok açıdan Alanya, önemli bir Akdeniz şehridir. Bu nedenle Alanya mutfağının Akdeniz Diyeti ile uyum içerisinde olması beklense de bunun gerçek hayattaki karşılığının tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışmada, "Alanya Yöresel Lezzetler" adlı eserde bulunan Alanya yöresine ait geleneksel yemek tarifleri BeBiS 8 (Beta) Tam sürüm programı kullanılarak enerji ve besin ögesi (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral) açısından değerlendirilmekte, bu tariflerin 25-50 yaş aralığındaki erkek ve kadın bireylerin günlük gereksinimlerinin ne kadarının karşıladığı saptanmakta ve Alanya bölgesinde ilerleyen dönemlerde başta Alanya mutfağı, Akdeniz Diyeti, SlowFood akımı ve sağlık ve gastronomi turizmi olmak üzere çeşitli turizm uygulamalarıyla ve diyetetik alanıyla ilgili yapılacak yeni ve kapsamlı çalışmalarda kullanılabilecek bilgiler sunulmaktadır. Mediterranean Diet refers to the dietary patterns of the inhabitants of the parts of Mediterranean region in which olive can be cultivated. The prominent characteristics of Mediterranean Diet are the seasonal utilization of local and traditional foods, the existence of biological diversity, the habit of moderate to high physical activity and the consumption of low glycemic index carbohydrates, monounsaturated fatty acids, dietary fibre, antioxidants and plant sources of protein. Alanya is an important city of the Mediterranean region with its history, historic sites, cultural heritage, climate, natural beauties and location. Therefore, the local cuisine of Alanya may be compatible with Mediterranean Diet yet it is important to investigate the accuracy of such a hypotesis in reality. In this study, preliminarydatawas presented for the comprehensive future studies in Alanya in the field of the cuisine of Alanya, Mediterranean Diet, Slow Food, health tourism and dieteticswhile the traditional recipes of Alanya region in the book titled as "Alanya Yöresel Lezzetler" were evaluated in terms of energy and nutrient (protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals) content and how much of the daily requirements of men and women aged 25- 50 years was determined via BeBiS (Beta) Full Version.
Collections
- Tez Koleksiyonu [242]
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Acta Medica Alanya: Alanya Medical Journal
Pınarbaşı, Ahmet (Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, 2017)ActaMedica Alanya: Alanya Medical Journal -
Preface to the special issue on "The Third International Hydrogen Technologies Congress (IHTEC 2018), March 15-18 2018, Alanya-Antalya, Turkey"
Solmaz, Ramazan; Yurdakul, Hilmi (Pergamon-Elsevier Science Ltd, 2019)[No abstract available] -
Alâiye'den Alanya'ya
Hacıgökmen, Mehmet Ali; Özkan, Selim Hilmi; Gönüllü, Ali Rıza (Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Yayınları ALKÜY, 2021)Alanya, Antikçağ’dan günümüze kadar insanlığa ev sahipliği yapmakla kalmamış aynı zamanda kesintisiz olarak bir medeniyet merkezi olagelmiştir. Şehir, günümüzden tam 800 yıl önce 1221 yılında Türkiye Selçuklu Sultanı ...