Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSözen, Mehmet Enes
dc.contributor.authorDinç, Elina
dc.date.accessioned2023-01-16T11:07:15Z
dc.date.available2023-01-16T11:07:15Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-09-19
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/2097
dc.description.abstractSağlıklı besin elde etmek üzere gıdaların işlenme aşamasında birçok ilave unsur kullanılmaktadır. Gıdanın üretimi ve taşınması aşamalarında eklenen maddelere gıda katkı maddesi adı verilmektedir. Gıdalarda, katkı maddelerine başvurulma nedeni besinin farklı kaynaklar veya etmenlerden kirlenmesinin önüne geçilmesidir. Gıda katkı maddeleri koruyucular, besin katkı maddeleri, renklendirici maddeler, tatlandırıcı maddeler, tekstüre edici maddeler ve çeşitli maddeler şeklinde sınıflandırılmaktadır. Gıda katkı maddelerinden olan Sodyum Benzoat (SB) genel olarak alkollü içeceklerde, meyve ve sebze sularında, gazlı meşrubatlarda, alkollü-alkolsüz içeceklerde, konservelerde, çeşitli soslarda ve kozmetik ürünlerinde küf, maya, bakteri oluşumunu inhibe etmek maksadıyla kullanılan benzoik asidin sodyum tuzu olarak tanımlanmaktadır. Her maddenin fazla tüketilmesi toksik etki göstermektedir. İşlenmiş gıdalara eklenen kimyasal maddelerin bazıları etik açıdan sorunlu kabul edilmektedir. SB'nin gıda katkı maddesi olarak kullanımıyla ilgili pek çok endişe bulunmaktadır. Bu çalışma tavuk embriyosunda koryoallantoik membran (CAM) modeli kullanılarak anjiyogenez ve oksidan-antioksidan aktivitelerin test edilip taranması suretiyle gıda katkı maddelerinden, SB'nin olası yan etkileri ve sebep olabileceği sonuçları gözlemlemek amacıyla tasarlanmıştır.en_US
dc.description.abstractMany additives are used in the processing of foods to obtain healty food. Food additives the substances that are added during the processing and transportation of foodare called as food additives . The purpose of using food additives is to prevent contamination of food from various sources and factors. Food additives are classified as preservatives, nutritional additives, coloring agents, flavoring agents, texturizing agents and various substances. Sodium Benzoate (SB), one of the food additives, is defined as the sodium salt of benzoic acid, which is generally used in alcoholic beverages, fruit and vegetable juices, carbonated soft drinks, alcoholic and non-alcoholic beverages, conserves, various sauces, and cosmetics products to inhibit the formation of mold, yeast and bacteria. Excess consumption of each substance shows toxic effects. Some of the chemicals added to processed foods are considered ethically problematic. There are many concerns about the use of SB as a food additive. This study was designed to observe the possible side effects and possible consequences of Sodium Benzoate from food additives by testing and screening angiogenesis and oxidant-antioxidant activities using the chorioallantoic membrane (CAM) model in chicken embryos.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSodyum Benzoaten_US
dc.subjectKoryollantoik Membranen_US
dc.subjectGıda Katkı Maddesien_US
dc.subjectOksidanen_US
dc.subjectAnti-oksidanen_US
dc.subjectSodium Benzoateen_US
dc.subjectChorioallantoic Membraneen_US
dc.subjectGood Ingredienten_US
dc.subjectOxidanten_US
dc.subjectAnti-Oxidanten_US
dc.titleSodyum benzoat'ın koryoallantoik membran (CAM) modelinde anjiyogenez ve oksidatif stres üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of sodium benzoate on angiogenesis and oxidative stress on the chorioallantoic membrane (CAM) modelen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentALKÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Moleküler Tıp Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster