Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGümüş, Mehmet
dc.contributor.authorKarabayır, Ayşe Nur
dc.contributor.authorGüler, Tuğçe
dc.contributor.authorArslan, Gözde
dc.date.accessioned2021-02-21T14:18:28Z
dc.date.available2021-02-21T14:18:28Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2547-9733
dc.identifier.issn2651-4192
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29023/alanyaakademik.331034
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/348326
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/1312
dc.description.abstractSupplier selection is the identification of the most suitable supplier among  alternative suppliers while considering the expectations of the firm.  Supplier selection at hotels, where customer satiffaction is important, is a difficult problem since there are many selection criteria. In tis study, supplier selection in hotel establishments is performed using Analytical Hyrarchy Proess (AHP) which is one of the multi criteria decision making methods. Based on literature study and expert opinions, six main criteria used in supplier selection are identified. Priorities and weights of the criteria are found using pairwise comparison matrices. Application of the study is performed at two different hotels, one being a  4-star and the other being a 5-star, in Alanya district. It is seen that importance ranking of the criteria at the two hotels are different since the hotels have different customer service, eventhough they both are located in the same sector. The first two priorities for the 4-star hotel, which works with local suppliers, are quality and flexibility, respectively. On the other hand, the first two prioroties of the 5 star hotel, which works with national suppliers, are price and quality, respectively. en_US
dc.description.abstractTedarikçisecimi, alternatif tedarikçiler arasından firmanın beklentileri göz önünealınarak en uygun olanının belirlenmesidir. Müşteri memnuniyetinin önemli olduğuotellerde tedarikçi secimi, birçok seçme kriteri olmasından dolayı zor birproblemdir. Bu çalışmada çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olanAnalitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile otel işletmelerinde tedarikçi secimiyapılmıştır. Literatür çalışması ve uzman görüşlerine dayanılarak tedarikçi seçimindekullanılan 6 ana kriter belirlenmiştir. Kriterlerin öncelik sırası ve ağırlıklarıikili karşılaştırma matrisleri kullanılarak bulunmuştur. Çalışmanın uygulamasıAlanya bölgesindeki biri 4 yıldızlı, diğeri 5 yıldızlı olan iki farklı otelde yapılmıştır.Çalışma sonucunda aynı sektörde yer almasına rağmen farklı hizmet düzeyinesahip olmalarından dolayı iki farklı otelde kriterlerin önem sıralamasınınfarklı olduğu görülmüştür. Yerel tedarikçilerle çalışan 4 yıldızlı otelin ilkiki önceliğinin sırasıyla kalite ve esneklik olduğu bulunmuştur. Ulusal tedarikçilerleçalışan 5 yıldızlı otelin ilk iki önceliğinin ise sırasıyla fiyat ve kalite olduğubelirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSupplier Selectionen_US
dc.subjectSupply Chainen_US
dc.subjectAnalytical Hierarchy Processen_US
dc.subjectTedarikçi seçimien_US
dc.subjectTedarik zincirien_US
dc.subjectAnalitik hiyerarşi prosesien_US
dc.titleSupplier selection with AHP method in Alanya Hotel establishmentsen_US
dc.title.alternativeAlanya otel işletmelerinde AHP metodu ile tedarikçi seçimien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentALKÜen_US
dc.identifier.volume1en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage14en_US
dc.relation.journalAlanya Akademik Bakışen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster