Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇatalbaş, Tahir
dc.contributor.authorSavaş, Hasan Basri
dc.contributor.authorGültekin, Fatih
dc.date.accessioned2021-02-21T09:48:26Z
dc.date.available2021-02-21T09:48:26Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2587-0319
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30565/medalanya.288741
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/383943
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12868/1250
dc.description.abstractOrganizmalarıngenetik yapısının değiştirildiği genetik mühendisliği konusu, bilimselplatformlarda hâlâ tartışılmaktadır. Genetiği değiştirilmiş organizmalarıdestekleyen gruplar, bu teknolojinin besin kalitesinin ve sağlığa yönelikfaydalarının artırılmasında, meyve ve sebzelerin raf ömürlerinin veorganoleptik kalitelerinin iyileştirilmesinde, bitkisel ve hayvansal ürünveriminin artırılmasında, yenilebilir aşı ve ilaç üretiminde, insanhastalıklarının tedavisi ve organ nakli için kullanılmasında ve çevresel olarakbirçok faydaları olacağı görüşündedirler. Diğer yandan bu organizmalarıeleştirenlere göre ise besin kalitesindeki değişiklik, gıda güvenliği, alerjikreaksiyonlar ve bunların toksik etkileri ile ilgili önemli riskler olabilir. Bugrup aynı zamanda genetiği değiştirilmiş ürünlerin etiketlenmesi, çevreselsorunlar ile dini, kültürel ve etik sorunlar gibi meselelerinolduğunu/olacağını düşünmektedirler. Gen teknolojisinin oldukça yeni olması veçok hızlı gelişmesi nedeniyle ileri sürülen bütün görüşleri kesin olarakispatlayacak kadar yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Zaman içindekigözlemler ve araştırmalar bu alana daha iyi ışık tutacaktır.en_US
dc.description.abstractThe area ofgenetic engineering, where genetic codes of organism are changed, has stillbeen being debated in the scientific community for years. Groups that supportthe use of genetically modified organisms claim that this technology is usefulin increasing both the food quality and the pros for health, in helping shelflives of the fruits, vegetables and the organoleptic qualities increase,escalating vegetable and animal product yield, producing edible vaccines anddrugs, uses in human diseases and organ transplantations as well asenvironmental advantages. On the other hand, groups that oppose to the use ofthese organisms think that there might be risks in the change of food quality,food safety, allergenic reactions and their health effects. They also worrythat there may/will be some other concerns such as: labeling of the geneticallymodified products, environmental problems, and problems about religious,cultural and ethical issues. Since gene technology is a new and a rapidlydeveloping technology, there are no sufficient scientific data that prove orsupport all the existing claims or views. Observations and researches in timewould better shed light on this field.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGDOen_US
dc.subjectİnsan sağlığıen_US
dc.subjectGMOen_US
dc.subjectHuman Healthen_US
dc.titleGenetiği değiştirilmiş gıdalar ve insan sağlığına etkilerien_US
dc.title.alternativeGenetically modified foods and their effects on human healthen_US
dc.typearticleen_US
dc.identifier.volume1en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage165en_US
dc.identifier.endpage170en_US
dc.relation.journalActa Medica Alanyaen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster